Έρευνα από το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού για τις εργασιακές συνθήκες στο χώρο της εστίασης στην Κρήτη

H διεξαγωγή έρευνας για τις εργασιακές συνθήκες στον χώρος της εστίασης στο νησί ανακοινώθηκε σήμερα από το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης. 

Στην συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Στέλιος Βοργιάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Μιχάλης Ριζικιανάκης, ο Γενικός Γραμματέας Μάριος Γιαλιτάκης, οι εκπρόσωποι του επιστημονικού-ερευνητικού φορέα «3win Action» που έχει αναλάβει την υλοποίηση της δράσης Ακριβή Βαγενά, ο Μανόλης Λυγεράκης,  Gian Andrea P. Garancini  και Βασίλης Σμπώκος. 

Στις δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης  Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Στέλιος Βοργιάς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η «η Περιφέρεια Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, διαχρονικά βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους. Στηρίζουμε την διεξαγωγή αυτής της Παγκρήτιας έρευνας που σκοπό έχει τον εντοπισμό των προβλημάτων και των αιτιών που τα προκαλούν, ώστε τα αποτελέσματα της να αποτελέσουν «εργαλείο» για την αντιμετώπιση τους. Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο όπου δεν υπάρχουν εργατικά χέρια και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν δραστικά τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο».  

Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΤΗΡ Μιχάλης Ριζικιανάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη  Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη τους σε αυτή την πρωτοβουλία του Σωματείου  Επισιτισμού – Τουρισμού να  διενεργήσει αυτήν την έρευνα που είναι η πρώτη που γίνεται σε επίπεδο Κρήτης στο κλάδο του επισιτισμού και της εστίασης. Μέσα από την έρευνα αυτή που αφορά όλους τους εργαζόμενους/ες  στο νησί μας θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα προβλήματα που όλα αυτά τα χρόνια αναφέρουμε. Στη συνέχεια, θα γίνει  η ανάλυση τους και θα έχουμε στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη εικόνα των εργασιακών θεμάτων που αφορούν τους εργαζόμενους και το κλάδο συνολικά. Έπειτα θα προτείνουμε σε όλα τα θέματα που θα ανακύψουν τις καταλληλότερες λύσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και ο κλάδος να γίνει καλύτερος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ανεξάρτητο φορέα υλοποίησης «3win Action» για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε για την υλοποίηση της έρευνας.»

Ο εκπρόσωπος της 3win Action Μανόλης Λυγεράκης αναφέρθηκε κυρίως στην ταυτότητα της έρευνας, τη μεθοδολογία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τους δείκτες που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως για παράδειγμα αυτούς που θα μας καταδείξουν που οφείλεται η «μεγάλη παραίτηση» που οδηγεί τον κλάδο σε τεράστια έλλειψη προσωπικού και αυξάνει την πίεση στο υφιστάμενο ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες που θα απαντήσουν στις αυξημένες προκλήσεις τις εποχής και θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση συνολικά του τουριστικού προϊόντος με χαρακτηριστικά κοινωνικής, οικονομικής αλλά και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί